PROJEKTIRANJE

Centralno grijanje zgrade na drvni pelet

Centralno grijanje zgrade na drvni pelet zamišljeno je putem ESCO modela, gdje investitor preuzima investiciju opreme centralnog grijanja, te kroz ugovoreni period prodaje toplinu korisnicima zgrade. Korisnici dobivaju niži trošak kupnje stana i niže troškove grijanja, dok investitor dobiva dugoročnu korist od prodaje toplinske energije korisnicima.

Sustav centralnog grijanja sastoji se od kaskadnih kotlova koji se automatski uključuju sukladno trenutnoj potrošnji topline, čime se dobiva preciznija regulacija predaje energije u sustav, smanjuje se potrošnja u danima manjeg opterećenja, te dobiva sigurnost rada sustava u trenucima održavanja ili kvarova. Iz kotlova se toplina predaje u spremnik tople vode, koji može biti povezan sa solarnim kolektorima tople vode, čime se dodatno dobiva na pasivnosti grijanja zgrade te štedi na utrošku drvnog peleta. Spremnik tople vode ima ulogu predaje toplinske energije u sustav u vrijeme smanjenog opterećenja potrošnje, a time kotlovi ne trebaju neprestano raditi. Topla voda iz spremnika pogonjena pumpom cirkulira zgradom. Ukoliko zgrada ima više korisnika, potrošnja toplinske energije pojdinog korisnika vrši se preko obračunskog kalorimetra tople vode, koji se postavlja na ulazu stana. Troškovi grijanja sastoje se od fiksnog dijela amortizacije postrojenja te varijabilnog dijela utroška energenata raspoređenog između korisnika sukladno potrošenoj energiji na obračunskom kalorimetru.

Drvni pelet pohranjen je u spremnike koji mogu biti smješteni unutar zgrade, vani uz zgradu ili ukopani pod zemlju. Spremnici su spojeni transporterima koji automatski doziraju drvni pelet u kotlove. Kapacitet spremnika trebao bi imati minimalnu zalihu od 1-2 tjedna potrošnje zgrade. Doprema drvnog peleta obavlja se cisternom za rasuti teret ili dostavom u big bag vrećama, čime je manipulacija svedena na minimum. Pepepo kao nusproizvod može se upotrijebiti

JAMČIMO UŠTEDU ENERGIJE odnosno UŠTEDU NA TROŠKOVIMA ENERGIJE KROZ UGOVORENO RAZDOBLJE!

U 2015. godini, tvrtka Moderator d.o.o. dobila je nagradu Ministarstva poduzetništva u kategoriji “Najbolji mali poduzetnik”.