DRVNI PELET

Karakteristike

Drvni pelet, obnovljivi je izvor energije, a dobiva se sušenjem i prešanjem drvne siječkena na temperaturi od cca. 80 °C, bez dodatnih primjesa i veziva, te posjeduje sljedeće karakteristike:

  • Niska vlažnost

    max. 8% vlažnosti za razliku od 15% unutar drva starog 18 mjeseci

  • Visoka kalorična vrijednost

    5.3 kWh/kg za razliku od 4.4 kWh/kg kod običnog drva

  • Niski udio pepela

    0,5% ≤ 1,5%; ovisno o kvaliteti peleta

Peleti sagorijevaju čišće od drva, pa ostavljaju mali udio pepela. Zahtjevaju manji prostorni volumen zbog malog udjela vlage, pa su pogodni za transport i skladištenje.

Pepeo, kao jedini nusproizvod pri izgaranju peleta (manje od 0,9 %) može se koristiti kao gnojivo ili poboljšivač tla.

Peleti su CO2 neutralni jer kod sagorijevanja ispuštaju onoliko CO2 koliko je drvo iskoristilo iz atmosfere za vrijeme njegova rasta.

Drvni pelet

Stabilnost cijena

U usporedbi s cijenom nafte i plina, pelet je u prosjeku jeftiniji i ne varira kroz godine, već ima relativno stabilnu cijenu.

Cijena peleta ovisi o cijeni sirovine, a kako drva prema ETAT-u (drvnoj masi namijenjenoj za sječu) ima dovoljno, cijena ne bi trebala previše varirati.

Drvo za proizvodnju u tvrtki Moderator d.o.o., nabavlja se isklučivo iz šuma RH, pa je time geopolitičko neovisno za razliku od nafte i plina.

Pelet je sezonski proizvod, što znači da je cijena peleta niža tokom ljetnih mjeseci, dok tokom zimskih mjeseci sa povećanjem potražnje ona raste.

Usporedba cijene peleta sa ostalim energetima

Tržište također karakterizira bilanca proizvodnje i potrošnje peleta unutar neke regije. Zemlje kao što su Njemačka, Austrija ili Švedska imaju relativno izjednačene bilance pa time imaju i stabilnije cijene peleta kroz godine. Za razliku od njih, cijene u zemljama poput Italije i Velike Britanije, koje su veliki uvoznici pelet imaju velike promjene zbog promjenjivih izvora nabave peleta. Trenutno se na Hrvatskom tržištu izvozi 80% proizvedenih količina, što znači da će cijena u nadolazećim godinama biti stabilna. Ujedno se pokušava prodati što vise peleta na domaćem tržištu.

U 2015. godini, tvrtka Moderator d.o.o. dobila je nagradu Ministarstva poduzetništva u kategoriji “Najbolji mali poduzetnik”.

© Copyright - Moderator 2016.